blog Wie slaagt kan onmiddellijk voor een groep staan

Wie slaagt kan onmiddellijk voor een groep staan

Geplaatst op 26/09/2016

Sinds ze op haar dertiende voor het eerst kennismaakte met een initiatie ‘Step’, wist Ilse Jaques wat ze in haar leven wou gaan doen: groepsfitnesslessen doceren en aanbieden aan het brede publiek. Ilse stampte I-Fit Health Projects uit de grond en werd de vaste partner van Caroline Mervielde bij PZ – Academy. PZ – Academy richt zich met gecertificeerde workshops en opleidingen tot sportlesgevers. “Mensen willen in een eenvoudige context verantwoord kunnen sporten.”

Tot haar achttiende mocht ze geen sport- noch groepslessen volgen, maar Ilse Jaques deed dat toch. “Hetzij stiekem. Ik was zo gedreven dat ik altijd in het geniep opleidingen volgde. Ik had als duidelijke doel in mijn verdere leven een positieve impact te hebben op mensen hun leven. Tot op vandaag blijf ik mijn doel nastreven is mijn grootste missie nog steeds om zo veel mogelijk deelnemers te bereiken, te inspireren en te doen bewegen.”

Andere beleving

Het duurde dan ook niet lang vooraleer Ilse Jaques haar eerste project uit de grond stampte. “I-FIT Health Projects is een overkoepelende organisatie die de belangen en de administratie van verschillende verenigingen en vzw’s verdedigt. Waarbij Ilse als drijvende motor groepslessen aanbiedt aan het brede publiek. Enige tijd later kon ik samen met Caroline Mervielde PZ - Academy op de kaart zetten. PZ – Academy is de voormalige Nike Academy.” De verdere uitbouw van PZ – Academy verliep behoorlijk vlot. “Toch wel, we hebben beide een zeer solide basis vol ervaring en een breed netwerk in de branche en dat heeft een cruciale rol gespeeld.” Wel is er volgens Ilse Jaques een andere beleving en insteek tussen beide projecten. “I-FIT focust zich op iedereen, ongeacht de competenties. Terwijl we met PZ - Academy op een niche – markt zitten, enkel de instructeurs of kandidaat–instructeurs over de vloer krijgen en een zo hoog mogelijke kwaliteit willen nastreven.

Zeer specifiek

PZ - Academy richt zich voornamelijk op personal trainers, lesgevers en potentiële sportlesgevers. “Onze opleidingen van de academie vallen niet te vergelijken met die van een hogeschool. Op de hogeschool is groepsfitness een uitdieping naast de andere vakken. Bij ons gaat het enkel en alleen over groepsfitness en worden cursisten compleet ondergedompeld in deze materie. We gaan zeer diep en houden de focus. De opleidingen en bijscholingen die we aanbieden zijn van een hoge kwaliteitsstandaard. Dit doen we enerzijds via ééndaagse workshops met actuele, up-to-date sporttechnische informatie en marktgerelateerde onderwerpen of hypes en anderzijds via specifieke, doorgedreven opleidingen. Zo bieden wij onder andere gedurende één maand een basisopleiding Freestyle Aerobics aan. Een zeer intensieve en gedreven opleiding waar je genoeg tijd voor moet vrijmaken. Maar wie slaagt kan wel onmiddellijk voor een groep staan.” Het belang van een goeie Freestyle – opleiding dient volgens Ilse benadrukt te worden. Freestyle–docenten zijn allrounders die altijd kunnen terug vallen op hun basiskennis en perfect in staat zijn hun eigen les te creëren.

Van workshops tot masteropleidingen

De opleidingen aan de PZ - Academy zijn niet min. Er is voldoende variatie. “We hebben langdurige basisopleidingen van een maand waarbij de deelnemer een examen aflegt en nadien een diploma ontvangt”, zegt de groepsfitnesscoach. “Voor de hele gedreven sportlesgever bestaan er tweejaarlijkse masteropleidingen. Maar het kan evengoed zijn dat je een bijkomstige bijscholing van een dag volgt in de zin van een gerichte workshop.” Een keer per jaar – op 1 mei - houdt ze met PZ - Academy een conventie waarbij nationale en internationale toppers les komen geven.

Low budget

Volgens Ilse Jaques is het sportlandschap in Vlaanderen de voorbije jaren in zekere zin geëvolueerd. “Vlamingen zijn zich dankzij sensibilisering – denk maar aan start to run – bewuster geworden van sport. Mensen willen weten waar ze mee bezig zijn.” Toch heeft die bewustwording geen directe invloed op de positieve toename van haar I-Fit ledenaantal (wekelijks 500 deelnemers). “Die vermeerdering komt er voornamelijk door naamsbekendheid en door onze low budget-prijzen. I-Fit is geen commerciële organisatie die hoge winstmarges moet halen. Ons publiek vraagt niet naar een luxueuze locatie of een sauna na de sessie. Mensen willen verantwoord komen sporten in een veilige omgeving waarbij ze kwaliteitsvolle lessen krijgen.”

De voordelen voor een sportlesgever van het volgen van een groepsopleiding aan PZ - Academy:

  • Je verzekert jezelf van een basiskennis waarop je altijd kan terugvallen
  • Je ontwikkelt voldoende zelfvertrouwen om als leider voor een groep te staan
  • Je leert je eigen choreografieën opbouwen
  • Je verdient een hoger loon dankzij je opgedane kennis gecertificeerde diploma’s

Wie is Ilse Jaques?

Ilse Jaques is een ondernemende sportvrouw waarbij groepsfitness van kinds af aan in haar bloed zit. Ze is oprichtster van de organisatie I-FIT Health Project en vaste partner van Caroline Mervielde bij PZ - Academy. Ze heeft ondertussen al vijftien jaar ervaring in het vak en houdt van een elegante en voortreffelijke techniek. Met haar enthousiasme en gedrevenheid is ze bijzonder sterk in het creëren van een absolute beleving. Daarnaast is ze gastdocent bewegingsrecreatie optie fitness en wellness met uitdieping groepsfitness aan de hogeschool Torhout.

Via http://www.i-fithealthprojects.be/index.php/pz-academy kom je meer te weten over de PZ - Academy. Wie zich wil inschrijven voor een van de workshops kan dat eenvoudigweg via: http://sportlesgever.com/Opleidingen .

Geschreven door: Laurens Van de Velde

Terug naar overzicht