blog Als je als startende zelfstandige lesgever niet in jouw project gelooft, doet  niemand het

Als je als startende zelfstandige lesgever niet in jouw project gelooft, doet niemand het

Geplaatst op 28/06/2016

Als atleet weet Mulamba Van den Hende wat het inhoudt om goede training te krijgen. Met een opleiding aan de National Academy of Sports Medicine (NASM) verdiepte hij zich volledig in het vak. Het is vanuit die achtergrond dat hij personal trainer werd en Generation Fit oprichtte. “Enkel met kennis van zake kan je kwaliteit leveren”, stelt Mulamba. Hier volgt een interview met een sportieve, invloedrijke man in de lifestyle-wereld in Vlaanderen.

Welke carrière heb je afgelegd vooraleer je als personal coach bent begonnen?

Mulamba: “Wel ik ben altijd al sportief geweest. Tot mijn 21 e trainde ik met de beloften van Sporting Lokeren, nadien zat ik bij de A-kern van Red star Waasland (3 de en 2 de nationale). Op mijn 26 e ben ik uiteindelijk overgeschakeld naar atletiek op Belgisch niveau. Wat de studies betreft heb ik een professionele bachelor Lichamelijke Opvoeding. Een opleiding die ik gevolgd heb aan de Arteveldehogeschool in Gent.”

Hoe ben je op het idee gekomen om personal trainer te worden?

Mulamba: “Vanaf 2008 ben ik personal trainer. Het idee ontstond in mijn laatste jaar LO-opleiding. Mijn professor vertelde me dat er een nieuwe trend aan het opkomen was waarbij mensen gestimuleerd worden om aan sport te doen. Vanaf toen is de bal aan het rollen gegaan.”

Met die gedachtegang heb je dan Mulamba en Generation Fit opgericht?

“De eerste vier jaar waren zeer zwaar. De perceptie van de Vlamingen over een personal trainer lag onder het vriespunt, maar dat beeld is intussen veranderd.”

Mulamba: “Dat klopt. Ik heb eerst Mulamba opgericht waarbij ik als personal trainer meteen ook onder het statuut van zelfstandige in hoofdberoep terechtkwam, dit doe ik nog steeds volledig onafhankelijk. In een latere fase heb ik Generation Fit uit de grond gestampt en hiervoor heb ik extra werkkracht aangeworven. In totaal zijn we met vijf man om alles in goede banen te leiden.”

Is dit vlot verlopen?

Mulamba: “De eerste vier jaar waren zeer zwaar. De perceptie van de Vlamingen over een personal trainer lag onder het vriespunt. Velen hadden het idee dat een personal coach enkel voor bv’s en rijke mensen was. Dat beeld is intussen veranderd, want meer en meer mensen beseffen dat bewegen belangrijk is. In 2010 heb ik met behulp van Vitaya personal coaching in the picture kunnen zetten. Net door die media-aandacht heb ik de indruk dat mensen meer en meer beseffen dat hun gezondheid belangrijk is. Sindsdien loopt het wel vlot. Met een fitnessabonnement durven sporters al eens een beurt overslaan, maar bij een personal trainer durven ze dat minder snel te doen.”

Waar moet je voornamelijk rekening mee houden bij het opstarten van een onderneming?

“Vlaanderen er klaar voor is, lifestyle is trendy en hot.”

Mulamba: “Zorg dat je goed bent opgeleid, dat is het belangrijkste. Weet waarover je spreekt en dat gaat van voeding tot de verschillende spieren en bewegingen. Kortom, het lichaam in zijn totaliteit. Enkel dan kan je kwaliteit leveren en je als zelfstandige onderscheiden van de concurrentie. Een tweede belangrijke aspect is dat je je moet laten ondersteunen door de juiste mensen rondom jou. Er zijn altijd hier en daar negatieve mensen die niet in jou geloven. Daarom mijn advies: Als jij niet gelooft in jouw project, dan zal niemand dat doen.”

Je bent voorstander van een persoonlijke aanpak op maat. Wat bedoel je daar precies mee?

Mulamba: “Ik probeer ervoor te zorgen dat mijn trainingen aangepast zijn van persoon tot persoon. Bovendien tracht ik ze ook leuk te maken om ervoor te zorgen dat de klant dingen realiseert waarvan hij dacht dat hij het niet kon. Het globaal doel is training op maat.”

Heb je het sportlandschap positief zien evolueren? Met andere woorden, heb je de indruk dat Vlamingen doorheen de jaren bewuster zijn geworden wanneer het op gezondheid en sport aankomt?

Mulamba: “Ik denk het wel. Ik ben ervan overtuigd dat de Vlamingen bewuster zijn geworden van de positieve effecten van bewegen. Ik merk dat aan mijn klanten die zelf beginnen praten over trainingen en applicaties zoals Runtastic gebruiken.”

Is het sportlandschap voor de beginnende ondernemer ook positief geëvolueerd?

Mulamba: “Tegenwoordig heb je heel veel mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld bootcamps organiseren op plaatsen waar veel volk samenkomt. Het is een kwestie van te durven geloven in jouw project.”

Naar wie of wat kijk je op?

Mulamba: “Stephen Price, een Britse personal trainer die ik in Londen heb leren kennen. Voor één jaar betaal je een hoog bedrag inschrijvingsgeld en in ruil daarvoor krijg je een high-end personal coaching, met eerst training, dan fysiotherapie en tot slot aangepaste voeding.”

Wat zou je de komende tien jaar nog graag realiseren?

Mulamba: “Om dé personal trainer van Vlaanderen te worden. In 2013 had ik met ‘Let’s get fit’ een tv-programma op VTM. Een project dat nu even on hold staat, maar ik merk dat Vlaanderen er klaar voor is. Lifestyle is trendy en hot. We werken aan nieuwe online media en tv-projecten.

Wel, dan zal dat alvast geen enkel probleem worden. Veel succes en bedankt voor dit interview Mulamba.

Mulamba Van den Hende is een Belgische sprinter op de 100 & 200 meter. Hij begon zijn carrière in 2008 als personal trainer en stampte met Mulamba.be en Generation Fit al snel zijn zelfstandige ondernemingen uit de grond. Bovendien is Mulamba geen volledig onbekende in Vlaanderen. Met Let’s Get Fit op VTM een lifestyle-programma in de Vitaya-magazine en op Flair.be is hij zeker en vast een influencer in Vlaanderen.

Geschreven door: Laurens Van de Velde

Terug naar overzicht