blog Hoe vind ik als sportlesgever eenvoudig werk?

Hoe vind ik als sportlesgever eenvoudig werk?

Geplaatst op 29/09/2015

Wil je graag carrière maken als sportlesgever? Dat kan perfect, maar het is niet eenvoudig om meteen dé ideale functie te vinden. Daarom is het belangrijk om de juiste personen op de juiste manier aan te spreken.

Hier volgen enkele tips hoe je dit het beste kan doen.

Verstop je niet achter je diploma

In België is het belangrijk dat je afstudeert. Als je in een school wilt lesgeven is het behalen van een diploma zelfs een vereiste. In een sportclub is dat niet zo, maar daar wordt het wel aangemoedigd. Diploma of niet, motivatie is de belangrijkste drijfveer om les te geven. Als lesgever zie je je leerlingen of klanten vaak maar één keer per week. Zorg dat je jouw kennis en vaardigheden op een enthousiaste manier overbrengt.

Ga uit van je eigen sterkte

Wanneer je lesgeeft in de sport ben je ongetwijfeld bezeten door één of meerdere sporten, die je uiteraard ook beoefent. Sommigen geven als vrijwilliger les binnen de club waar ze actief zijn. Eens je je als sportlesgever definitief op de arbeidsmarkt begeeft, is het belangrijk een duidelijk onderscheid te maken tussen vrijetijds- en professioneel werk. Laat je daarom correct betalen en ga uit van je eigen sterkte. Dit doe je best door vertrouwen uit te stralen. Wees tijdens de contractbesprekingen niet te beroerd verloning naar ervaring te vragen. Let op: ken je waarde, je wordt betaald naar je opleiding.

Geef overal les

Ga er niet van uit dat je meteen les kan geven in jouw ideale werkomgeving. Denk ruim en wees niet bang om ergens les te geven als de opdracht niet zo interessant is. Korte tijdelijke contracten zorgen voor afwisseling en ervaring. Bovendien bieden kleine opdrachten uiteindelijk meer werk.

Zoek multimediaal in alle domeinen

Sportlesgever - zoek multimediaal in verschillende domeinen

Focus je niet enkel op één bepaald domein. Als je absoluut in het onderwijs wil lesgeven kan het interessant zijn om ook werkgelegenheid te zoeken bij sportclubs, sportdiensten, private organisaties, fitnesscentra, enz. … . Ga aan de slag, doe ervaring op en houd steeds vacatures in het oog die aan jouw behoeften voldoen. Dé ideale plek hiervoor is het internet. Er bestaan gespecialiseerde websites die dergelijke vacatures aanbieden. Kijk zeker eens op: www.sportlesgever.com.

Solliciteer met vertrouwen

Solliciteren kan eenvoudig zijn, maar dan moet je zeker zien dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zorg ervoor dat je CV up-to-date en goed opgesteld is. ‘You never get a second chance to make a first impression’ en dat klopt volledig. Zie dat je een prima eerste indruk nalaat. Een goede voorbereiding is het begin van alles. Houd je nederig, maar toon je wel ambitieus.

Blijf je bijscholen

Blijf je bijscholen

Alles evolueert en ook de sportlesgevers ontwikkelen zich mee. Houd de meest recente trends in de gaten om je lessen aangenaam te maken. Blijf je zeker ook bijscholen en zorg dat je fysiek in orde blijft. Een sportlesgever met een uitstekende conditie, een goede uitstraling en een brede vakkennis zal altijd gewaardeerd en gerespecteerd worden.

geschreven door Janiek Colpaert en Laurens Van der Velde

Terug naar overzicht